Avokádo: Z čoho sa skladá a prečo ho zaradiť na jedálny lístok?


3 minút čítania

Často sa pýtame, čo potrebujeme jesť, aby nám správne fungovalo naše telo. Iste – vitamíny, minerály, zdravý tuk. A presne v tomto boduje jedno „maslové“ ovocie – avokádo. Už dávno nie je exotickým tovarom za majland. Dnes ho nájdeš v každom supermarkete. Poďme si ho preklepnúť, čo všetko v sebe schováva?

Avokádo je superpotravina

Tuky, ktoré ťa nakopnú (a nespomalia)

Avokádo pochádza z Ameriky a už tisíce rokov dozadu sa vedelo, že má čo ponúknuť. Čím je výnimočné? Ide najmä o obsah tuku – ale žiadne obavy. 60 % tvoria mononenasýtené mastné kyseliny, čo je presne ten typ tuku, ktorý ťa podrží.

K tomu si pripočítaj aj dávku vitamínov a minerálov:

Okrem toho vďaka tukom z avokáda telo lepšie vstrebáva vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E, K.

Bojuje s tukom? Skutočne áno.

Znie to ako paradox: jem tuk, ale zostávam fit. Ale s avokádom to naozaj funguje. Ľudia, ktorí ho pravidelne konzumujú, majú spravidla menej telesného tuku a menší obvod pása.

Avokádo pomáha aj pri chudnutí

Srdce ako zvon

Avokádo pomáha srdcu. Štúdia v Journal of Clinical Lipidology ukázala, že znižuje hladinu cholesterolu aj triglyceridov. Dve tretiny tuku tvoria tie „dobré“ mononenasýtené tuky, ktoré zvyšujú hladinu HDL (dobrého cholesterolu) a znižujú obsah zlých tukov v krvi.

Hlad ťa neprekvapí

Keď ťa prepadne vlčí hlad, siahneš po čomkoľvek. Ale polovica avokáda navyše na obed ti dodá pocit sýtosti a ešte zníži chuť na jedlo až o 40 % počas ďalších troch hodín.

Avokádo zaháňa hlad

Ako poznáš, že je ready?

Zrelé avokádo je na dotyk mäkké – mierne povolí, ale nesmie byť kašovité. Ak narazíš na tvrdé, nechaj ho doma niekoľko dní dozrieť (najlepšie vedľa banánov). Horkosť a lúpanie ako z panciera naznačujú, že ešte nie je pripravené.

A čo s ním v kuchyni?

Avokádo je univerzálne. Rozrež ho, vydlab a máš základ pre:

  • Šaláty
  • Nátierky
  • Smoothie
  • Guacamole

Ale skús napríklad aj toto:

Recept: Avokádové placky

Čo budeš potrebovať:

  • 1 avokádo
  • 1 – 2 šálky mlieka
  • 2 lyžice hnedého cukru alebo iného sladidla
  • 1 šálku ovsenej múky
  • ¼ šálky mandľovej múky
  • ¼ šálky kakaa
  • 1 lyžičku škorice
  • 1 lyžičku jedlej sódy
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli

Ako na to:

Rozmixuj mlieko, avokádo a cukor do hladka. Vo väčšej mise zmiešaj sypké suroviny. Všetko spoj dohromady a podľa potreby uprav hustotu prilievaním mlieka. Opekaj na panvici 2 – 3 minúty z každej strany. A máš hotovo!

Avokádo je vhodné do nátierok, zmesí aj samostatne

Zhrnutie? Zaslúži si miesto na tanieri

Avokádo nie je len trendy zelená hmota na chlieb. Je to výživová bomba, ktorá ťa zasýti, pomôže srdcu a výborne chutí. Tak ho hoď do košíka – a pokojne aj na panvicu.

Ak chceš ďalšie recepty alebo tipy, mrkni sa na našu športovú poradňu alebo objav vybavenie, ktoré ťa nakopne rovnako ako avokádo.

Staršie články