Merino vlna #1 - objav jemný dotyk prírody


5 minút čítania

Merino je spoľahlivý partner na každý deň. V zime hreje, v lete chladí, je pohodlné a môžeš ho nosiť dlho bez prania.

Merino oblečenie môžeš používať po celý rok nielen na rôzne outdoorové aktivity, ale aj na bežné nosenie. V zime hrejivé, v lete chladivé, antibakteriálne a pohodlné na nosenie. Navyše v porovnaní so syntetickými materiálmi vôbec nezapácha a ani sa nemusí tak často prať. Stačí ho nechať vyvetrať. Skutočne ideálny partner do nepohody, ale aj na deň zaliaty slnkom.

Ovce merino sa chovajú najmä na Novom Zélande

Vieš, že...

...Nórsky cestovateľ Roald Amundsen sa tiež obliekal do vlny? A nielen kedy pred 110 rokmi (presne 14. decembra 1911) dobyl južný pól, ale na všetkých svojich polárnych výpravách. Už vtedy vedel, čo dokáže vlnené oblečenie. Nosili ich nielen polárnici, ale aj horolezci.

Merino vlna je prírodné vlákno, ktoré sa pýši nadčasovými vlastnosťami a poskytuje pohodlie, o akom sa mnohým ani nesníva. Jej celoročné využitie je sympatické. Oblečenie z merina ti dokonale poslúži nielen pri pobyte v prírode alebo kempovaní, ale aj pri športovaní a cestovaní. Môžeš si ho obliecť aj do práce, večer na pivo alebo ho dať deťom do školy. Navyše sa do merina môžeš zahaliť od hlavy až po päty. Skrátka, merino je všestranný odev do každého počasia a na všetky aktivity.

Treba však poznamenať, že neexistuje merino ako merino. Poďme teda spoločne tento malý veľký zázrak preskúmať podrobnejšie. Dnes sa pozrieme na to, čo tento zázrak merino vlastne je a ako sa získava.

Čo je merino vlna

Merino vlna, ako už názov napovedá, je vlna z oviec merino, jedného z najodolnejších a najstarších plemien na svete. Pochádza pravdepodobne zo severnej Afriky, odkiaľ sa v stredoveku dostala do Španielska a postupom času aj do ďalších krajín. Počas vlády Márie Terézie sa chovala dokonca aj v českých krajinách. Dnes sa tieto ovce pasú na rozľahlých pastvinách Nového Zélandu a Austrálie. V oboch týchto lokalitách merino ovce prekonávajú výrazné teplotné rozdiely počas dňa a noci, preto sú ich vlákna také ochranné a odolné.

Ovce merino prekonávajú vysoké teplotné rozdiely, preto je ich vlna taká odolná.

title="Ovce merino prekonávajú vysoké teplotné rozdiely, preto je ich vlna taká odolná.">

Ako sa získava merino vlna

Väčšina známych spoločností, ako napríklad nórske Devold a Icebreaker, si starostlivo vyberá ovčie farmy, od ktorých nakupuje vlnu. Všetko z lásky k prírode a úcty k samotným ovciam. Prečo to všetko? Jedine zdravá ovca žijúca v príjemnom prostredí, bez stresu, pasúca sa na otvorených pastvinách, kde má dostatok voľného pohybu a možnosť nakŕmiť sa, kedykoľvek to potrebuje, prístup k čistej vode, pravidelne kontrolovaná, aby sa predišlo rôznym chorobám, môže produkovať vysokokvalitnú merino vlnu. Preto sa o ňu chovatelia tak starostlivo a dôsledne starajú.

V horách Južného ostrova Nového Zélandu sa chovajú približne 2 milióny oviec merino, čo predstavuje približne 5 % všetkých oviec chovaných na stovkách tamojších fariem. Strihajú sa od augusta do novembra, v závislosti od poveternostných podmienok, a farmári si na túto prácu najímajú skúsených a vyškolených strihačov. Každý z nich denne ostrihá približne 200 oviec. Všetky ovce v stáde staršie ako 11 až 12 mesiacov sa musia strihať, inak by mohli mať rôzne zdravotné problémy a nestrihaná vlna by narástla do dĺžky, z ktorej by sa už nedala upliesť kvalitná priadza. Jedna ovca zvyčajne poskytne 2 - 4 kg vlny, pričom niektoré zdroje uvádzajú až 5 - 6,5 kg. V prípade barana je toto číslo vyššie, 10 - 12 kg.

Strihači získajú z jednej ovce 2 až 6,5 kg merino vlny. U barana to môže byť 10-12 kg

Najvyššie nároky na merino vlnu

Pri strihaní poľnohospodári vlnu triedia podľa špecifických požiadaviek odberateľov a ďalej ju triedia. Každý výrobca výrobkov z merino vlny má iné požiadavky na kvalitu. Preto je na trhu množstvo odevov s rôznym obsahom merino vlny a ďalších pridaných zmesí. Každý takýto kus má preto iné vlastnosti, iné použitie, iné vlastnosti nosenia a starostlivosti a inú trvanlivosť.

Vlákno kvalitnej merino vlny musí byť pevné. Práve to si vyberajú poprední výrobcovia, ako napríklad spomínané značky Devold a Icebreaker. Slabé vlákna sa počas spracovania alebo nosenia lámu, čo môže spôsobiť vady materiálu.

Napr. spoločnosť Icebreaker uvádza maximálny a minimálny priemer vlákien, aby zabezpečila mäkkosť a hodvábnosť. Na výrobu spodnej bielizne používa extrémne jemné merino vlákna s priemerom 17 až 19 mikrónov (1 mikrón sa rovná jednej milióntine metra). Pre predstavu, ľudský vlas má priemer približne 50 mikrónov. Vlákno je teda naozaj neuveriteľne tenké. Vyberá sa tiež len biela vlna bez farebných odchýlok alebo sa určuje maximálny povolený obsah rastlinných častíc v surovom merine. Tým zabezpečuje, že poľnohospodári dostanú vlnu v kvalite, ktorá spĺňa ich požiadavky na prémiové výrobky.

Staršie články